Hajfestés a természet színezőanyagaival

Nők több ezer éve használják a hennát hajuk szépítésére, ápolására. Ez a csodálatos gyógynövény ugyanis nem csak fest, hanem ápolja is a hajat. Fényessé és erőssé teszi. Az Egyiptomból származó cserjét sok helyen termesztik, Indiában, Szudánban, Észak-Afrikában és a Közel-Keleten. A henna bokor élénkzöld leveleit évente háromszor szedik le, a napon szárítják, porítják, és csomagolják. Tehát a színezőanyag nem kerül kivonásra. Aki hennafestés mellett dönt, az új hajszín mellé új életmódot és új szemléletet is választ magának. Hiszen a hennával festeni, olykor kompromisszummal és nagyobb procedúrával jár. A hajról nehéz eltávolítani, vegyi festés újbóli alkalmazása előtt érdemes akár teljesen lenöveszteni, de legalább 3 hónapot várni.

A hennázás szemléletváltás is?

A növényi hajfesték másként festi meg a hajat, mint a kémia hajfestékek. A haj külső részéhez tapadva az eredeti hajszín megváltoztatása nélkül.

Emiatt világosítani nem lehet. De sötét haj esetén élénk árnyalat sem érhető el. Érdemes az elején eldönteni, hogy ragaszkodsz-e egy bizonyos színhez, vagy inkább egy praktikus, gyors megoldást szeretnél, természetesen a kettő nem zárja ki egymást.

Vannak színek melyek hosszabb hatóidővel alakíthatóak ki. Egyes árnyalatok pedig csak két lépésben valósíthatók meg. Mégis egyre többen fordulnak a természetes megoldások irányába. Ma már sokak számára fontos, hogy ne tetézze szervezete vegyi anyagokkal való terhelését. Az a tapasztalatom vendégeink türelmesen végig várják a plusz időt, mivel már tudják, milyen fényes tartós eredményt kapnak, viszkető, égő érzés nélkül. Sokan allergiás reakciók miatt kényszerülnek a vegyszerek elhagyására, mások felelősséget éreznek saját szervezetük és a környezetük felé. Elég a mérgekből!

Az eredeti hajszíne mindenkinek jól áll, melytől nem jó nagy mértékben eltérni. Ha a haj őszül, és már nagyobb százalékban vannak az ősz szálak, világosabb szín praktikusabb is a lenövés miatt. A sötét színek mélyítik a ráncokat – olyanokat is, ami még nincs is – és komorrá teszik az arcot.

Ha szeretnénk, hennával 100%-os ősz fedést is elérhetünk, viszont ezzel elérjük, hogy 100%-os lenövésünk is legyen. Ez a tökéletes ősz fedés, biztos, hogy nem csak a vegyi festékgyártók érdeke? Persze kihasználják hiúságunkat is. Ezzel az erőteljes színváltoztatással elérjük, hogy gyakran, akár 4 hetente is időszerű legyen a festés. A fodrászok sokat fáradoznak, olyan technikákkal melyek a hajat sokszínűvé teszik, nem a csíkos, melíros hajra gondolok, hanem szinte egyszínű, de még se, van egy játéka. Mivel sok hasonló árnyalatból áll. Ezek a gyönyörű természetes hatású hajszínek, növényi festéssel is megoldhatóak, amennyiben őszül a haj. A természetes hajszín is többféle árnyalatú hajszálból áll, ami világosabb színeknél jól megfigyelhető, továbbá a tő részen kicsit sötétebb, a végek felé enyhén világosabb színű. Biztosan szükséges, hogy az egész frizura egyszínű legyen, mint egy sapka?

Alapozás. A legelső növényi hajfestésed!

 • A legelső festés egy alapozó festés a henna szűz hajadon. Mivel még sosem hennáztad előtte, így ennek eredménye alapján nem érdemes még véleményt alkotni. Ez az alapozás egy finom pakolás mely alapján eldől, hogy milyen irányba kell a színt változtatni, ha szükséges.
 • Természetesen, ha tisztán használod a hennát, akkor erőteljes színváltoztatást érhetsz el, de tudd, hogy a hennát nem lehet leszedni ha még sem tetszik.
 • Bizonytalanság esetén érdemes próbatinccsel kezdeni.
 • A haj előélete határozza meg, hogy csak tőfestésre vagy teljes festésre van e szükség.
 • Összegezve: külön kell választani az alapozó festést, mely színtől függően, egy vagy két lépésből állhat, a tő vagy a teljes hajhosszán, és a további festéseket.

Miért fontos a tiszta termékek használata?

A henna a haj külső rétegéhez tapad, hasonlóan, mint ahogy a bőrre rajzolt minták esetében. A vegyi és egyéb szintetikus összetevőket tartalmazó samponok, balzsamok, vagy tartást adó termékek bevonják a hajszálakat. Hasonlóan, mint a reklámjaikban. Ez a réteg nem engedi megtapadni a henna színező részecskéit.

Áttérés kémiai hajfestékről hennára

 • Lehet elsőre nem sikerül eltalálni a kívánt színt, azt viszont érdemes figyelembe venni, hogy a növényi színező porok teljesen eltérő hatás mechanizmusa miatt, akár ugyanattól a keveréktől teljesen más színt kapunk, ismételt festés esetén.
 • Ezért légy türelemmel, a henna nehezen eltávolítható a hajról, az első festés legyen egy ismerkedés.
 • Egy nagyobb lenövés egy vagy két festéssel is sokkal áttetszőbb gyengébb színt eredményez, mintha már régóta rendszeresen festenéd ugyanazzal.
 • A vegyi festés nagyon homogén színt eredményez, mely sokaknak tetszhet is, de ez a homogén szín erőteljes lenövéssel is jár. A henna teljesen más. Egy sok színből álló haj, például őszülés esetén hennázás után is sokszínűvé válik. Ha bevállalod a sötétebb színt hasonló erőteljes lenövés elérhető növényi festéssel is, de biztos, hogy ilyen nagy mértékben kell megváltoztatni az eredeti hajszínedet?

A haj szerkezete, festésmechanizmus

A külső hámréteget, egymást tetőcserépszerűen fedő lemezkék alkotják, amiket a faggyúmirigyek által termelt hajzsír von be. A haj fényessége ettől a rétegtől függ: ha a lemezkék szabályosan állnak, akkor a haj fényes, és selymes, de ha megsérül, akkor a haj töredezett, fénytelen és száraz lesz.

A növényi hajfestékek más hatás mechanizmussal működnek, mint a kémia hajszín megváltoztatók. A kémiai festék a hajszál középső részében (cortex) mesterséges színpigment segítségével a saját hajszínt megváltoztatva, alakítja ki a színt.

A növényi színező por a haj külső részének rétegei között tapad meg. Ez a külső réteg (kutikula) áttetsző, több rétegű, nedvesség, és meleg hatására megduzzad. E külső hámrétegen a tetőcserépszerűen fedő lemezkéi között tapad meg a henna festőrészecskéje

Az eredeti hajszín változatlanul marad, a hajszál középső rétegében (cortex). Az eredmény tehát olyan, mint egy áttetsző vörös fátyol ami alatt látszik a saját szín is.

Amennyiben a saját szín hiányzik már, tehát ősz akkor, a hajban csak annyi színanyag lesz, ami kívülről tapad rá, de ha ezt többször ismételjük, teljesen eltakarhatjuk, a belső színtelen részt. A növényi színező anyagok közül a henna rendelkezik a legerőteljesebb szín megváltoztatással, és ez a legtartósabb is. A haj eredeti színét tehát nem változtatja meg, hanem a haj külső áttetsző rétegét színezi meg. A természetes szín és a henna rézvörös árnyalata együtt adják a végeredményt, minden hajszín egyedi színű lesz.

Lehetőségeink

 • A kiinduló hajszín meghatározó. A saját haj színe dönti el milyen színek jöhetnek számításba.
 • Világos, vagy ősz hajszín esetén lehetőségek száma nagyobb, mint a sötét színek esetén.
 • Az eltérő kémiai festett színek megnehezíthetik a dolgunkat. Saját hajszíntől világosabb festett haj esetén a hossz részen lévő világos rész többszöri festést igényel, ha egyszínűre szeretnénk.
 • Fontos figyelembe venni, hogy a sok festés a saját hajszínt még sötétebbé teheti.

Amit nem lehet

 • Natúr vagy festett hajat világosítani.

A festés eredménye függ:

 • saját hajszíntől
 • festett színtől
 • keverési aránytól
 • vízhőfoktól
 • egyéb hozzávalóktól
 • hatóidőtől
 • melegítés (hajszárítóbúra)
 • hajvastagság
 • natúr, vagy ősz
 • festék felkenés
 • hányszor volt már növényi festékkel festve.

Lépj ki Te is a megszokásból!

Kövess ezen a csodákkal teli úton, tapasztald meg te is, hogy mennyi előnye van annak, ha a hajadat természetes, növényi szerekkel színezed és ápolod! Segítek Neked a váltásban!

Szépülj te is természetesen!

A növényi hajfestés számomra maga a természetesség, ugyanakkor elfogadás is, hiszen az alapszín meghatározó a kívánt szín kiválasztásánál. Saját hajszíned biztosan jól áll, ezt elfogadva gyönyörűen csillogó színeket festhetünk. Színek, amelyeket a természet alkotott.